Pret met de Poetsbus

Nadine de Haan
De Helix
Heerhugowaard

Elke twee jaar rijdt de Poetsbus voor bij De Helix in Heerhugowaard. Deze Engelse schoolbus is omgetoverd tot een ware mondhygiënepraktijk. Kinderen uit alle klassen gaan in groepjes naar binnen om meer te leren over mondgezondheid en goed tanden poetsen.

Deze Gezonde School-activiteit past bij het werken aan Hygiëne. “Kinderen zijn teleurgesteld als ze niet mogen”, zegt Nadine de Haan, leerkracht en Gezonde School-coördinator. Aan haar stellen we vijf vragen over de Poetsbus.

1. Waarom hebben jullie voor de Poetsbus gekozen?

Nadine: “We doen niet alles van Gezonde School, maar kijken altijd welke Gezonde School-activiteit bij ons past. We focussen op Voeding, hebben een aantal dagen in de week schoolfruit en stimuleren gezonde traktaties. De Poetsbus past goed in die lijn. Het is geen vervanging van een tandartsbezoek, maar wel laagdrempelig voor kinderen om in hun mond te laten kijken. Sommige kinderen gaan nooit naar de tandarts, omdat hun ouders er bijvoorbeeld angst voor hebben. Hen willen we laten zien dat het ook heel leuk kan zijn om te zien wat er in je mond gebeurt.”

2. Hoe werkt De Poetsbus?

Nadine: “Bijna alle klassen van De Helix gaan naar de Poetsbus. Het begint met een klassikale les, waarin kinderen filmpjes te zien krijgen. Kleuters maken bijvoorbeeld kennis met de plakmannetjes. Poets je die niet goed weg, dan veroorzaken ze gaatjes. Ze leren hoe vaak je moet poetsen en hoe je dat doet. Daarna gaan de kinderen die toestemming hebben van hun ouders in kleine groepjes naar de bus. In een ontspannende setting, met klasgenootjes erbij, kijkt een mondhygiënist in de monden van de kinderen. Er worden foto’s gemaakt en er wordt gepoetst met een roze tabletje om te zien of de kinderen goed poetsen. Ze krijgen daarover ter plekke advies. De ouders krijgen een mail met de uitslag. Wij krijgen als school alleen een algemeen, maar uitgebreid verslag. Na een paar maanden komt de bus terug om de verbetering te meten.”

3. Wat vinden ouders van de Poetsbus?

Nadine: “Natuurlijk zijn er ouders die het flauwekul vinden. Sommigen zijn bang dat het geld kost, maar dat is niet zo. Het is dan vooral sneu voor de kinderen die er niet heen mogen, zij zijn teleurgesteld. Kinderen staan over het algemeen te springen om die bus van binnen te bekijken. Gelukkig ziet het merendeel van de ouders de meerwaarde wel. We krijgen steeds meer aanmeldingen en dat levert bewustwording op. Ook voor de ouders. Ze ontvangen een mail met de uitslag van het onderzoekje. Daar kunnen ze thuis met hun kind aan werken. Veel ouders weten bijvoorbeeld niet dat het belangrijk is om tot een jaar of elf na te poetsen. Daarnaast zien we dat de Poetsbus een manier is om wat angst voor de tandarts weg te nemen.”

4. Wat levert het de school op?

Nadine: “Na het bezoek van de bus, krijgen wij een niet gepersonaliseerd verslag van de hele school. De eerste keer was de uitslag voor ons wel even schrikken. We zagen dat veel kinderen niet goed poetsten, gaatjes hadden, of zelfs een tandvleesontsteking. Na het tweede bezoek bleek dat echt beter. 44% had beter gepoetst. De Helix staat voor de gezondheid van onze kinderen. Mondgezondheid is dan ook een belangrijk onderwerp. Hiermee kunnen we ook uitdragen dat we een Gezonde School zijn. We bevorderen niet voor niets gezonde voeding. Enthousiaste opmerkingen van ouders en de kinderen dragen ook bij aan ons enthousiasme om deze activiteit voort te zetten.”

5. Heb je er als leerkracht veel werk aan?

Nadine: “De Poetsbus is zelf heel goed met contact houden, ouders betrekken en informeren. Ik hoef eigenlijk alleen een namenlijst te sturen, de rest doen zij. De lijnen zijn kort en de werkdruk is laag. Dat maakt het voor mij haalbaar om hier actief aan mee te werken. Wij hebben het bezoek niet aan een thema gelinkt, maar ik kan me voorstellen dat dat ook goed werkt. Wij doen standaard elke twee jaar mee. Het zou mooi zijn als we uiteindelijk een rapport terugkrijgen en er staat dat alle kinderen beter zijn gaan poetsen, daar gaan we voor.”

Afbeelding
Interieur Poetsbus met poster

'Door de Poetsbus gaan leerlingen beter poetsen'

Amanda Langenberg, eigenaar Poetsbus: “Lang niet alle kinderen gaan ‘gewoon’ naar de tandarts. Dat is een misverstand.

 

Bang voor de Tandarts

Ouders die zelf angst hebben voor de tandarts brengen dit vaak over op hun kinderen en gaan er dus ook niet heen. Daarnaast zijn er ouders die het voor zichzelf niet kunnen betalen. Zij weten vaak niet dat kinderen ‘gratis’ naar de tandarts kunnen. Weten ze dat wel, dan weerhoudt de schaamte over hun financiële positie hen ervan hun kinderen wel naar de tandarts te laten gaan. In de afgelopen twee jaar zijn bovendien veel tandartsbezoeken uitgesteld door corona. Kindergebitten zijn daardoor aanzienlijk verslechterd. We spreken in de tandheelkunde zelfs van corona-cariës. Veel kinderen van thuiswerkende ouders of ouders in quarantaine zijn letterlijk ‘zoet’ gehouden. En pakten we zelf ook niet vaker een snack of tussendoortje?”
 

Zelfredzaamheid ontwikkelen

Amanda: “In de Poetsbus focussen we op maximaal 7 eet- en drinkmomenten. Ook stimuleren we het drinken van water. Want van water krijg je geen gaatjes, dat is een zekerheid. We laten zien wat speeksel met voeding doet en wat het drinken van cola, ice tea of andere zure dranken voor effect heeft op je mondgezondheid. Ook leggen we uit dat het eten van een appel niet per se beter is voor je gebit dan het nemen van een snoepje. In fruit zitten tenslotte ook suikers. De Poetsbus is een laagdrempelige manier om meer te weten te komen over mondgezondheid en om de zelfredzaamheid van kinderen te ontwikkelen.”
 

Nauwelijks werk voor school

Amanda: “Waarom elke school met de Poetsbus zou moeten werken? Het is een leuke en leerzame activiteit, kinderen vinden het interessant én over het algemeen gaat gemiddeld 50% van de kinderen beter poetsen. En doordat ik eigenlijk al het voorbereidende werk doe, hebben scholen er nauwelijks werk aan.”

lime_midden

Over Nadine

 • Wie
  • Nadine de Haan
 • Wat
  • Leerkracht groep 1-2
  • Gezonde School-coördinator
 • Waar
  • De Helix, Heerhugowaard
 • Missie
  • “Gezonde kinderen op school die juichend naar de tandarts gaan, dat zou ik prachtig vinden.”
geel_midden

Tips van Nadine

 • Maak de Poetsbus onderdeel van een thema als Gezonde voeding. In die context heeft het extra waarde.
 • Betrek ouders bij de Poetsbus. Zo help je ze hun eventuele eigen angst voor de tandarts niet op hun kinderen over te dragen.
roze_midden

Werken aan Hygiëne en de Poetsbus

Wat gebeurt er met voeding in de mond? Breng tijdens het werken aan het thema Hygiëne ook de functie van de mond en de gebitsverzorging ter sprake. Met de Gezonde School-activiteit De Poetsbus speel je daar aantrekkelijk en eenvoudig op in.

Lees meer over werken aan Hygiëne met de Gezonde School-aanpak

Lees meer over de Poetsbus

lime_midden

Over De Helix

 • School:
 • Aantal leerlingen:
  • 320
 • Aantal medewerkers:
  • 25
 • Gezonde School sinds:
  • 2016
 • Themacertificaten:
  • Voeding
  • Welbevinden
 • Plannen:
  • “In de toekomst gaan we zeker verder kijken, naar Milieu en Natuur bijvoorbeeld.”

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.