Podcast 5: Ingrijpende gebeurtenissen

De Regenboog
Zoetermeer

De dood van een leerling, seksueel grensoverschrijdend gedrag op school of een nationale ramp. Hoe reageer je als docent op ingrijpende gebeurtenissen? Moet en kún je je als school voorbereiden op een crisis? Hoe dan? In deze podcast van Gezonde School praktische tips over wat scholen kunnen doen.

Beluister de podcast

Crisisadviseur Ine Spee helpt al jaren scholen om te gaan met ingrijpende gebeurtenissen. Zij werkt voor Stichting School en Veiligheid en ARQ IVP. Ook gaat podcastmaker Maarten Dallinga op bezoek bij een schakelklas van basisschool De Regenboog in Zoetermeer. De vluchtelingenkinderen volgen wekelijks een TeamUp-sessie, een initiatief van Save the Children, Unicef en War Child. Doel is om met spel en muziek het welbevinden van deze kwetsbare leerlingen te vergroten.

lichtblauw_midden

Geïnspireerd?

Ben je geïnspireerd? Lees dan ook deze artikelen:
 
Omgaan met sombere leerlingen
Wat kun je doen voor sombere of depressieve leerlingen? Nadat een leerling een einde aan haar leven had gemaakt zette het KWC alles op alles om dit in de toekomst te voorkomen. De school had de expertise hiervoor niet in huis en schakelde hulp in. Lees verder
 
'Nee' leren zeggen
De aandacht voor het thema gezonde relaties en seksualiteit past bij Basisschool ’t Gijmink in Goor die ook Positive Behaviour Support (PBS) heeft omarmd. Bij ‘positief gedrag’ hoort ook op de juiste manier ‘nee’ kunnen zeggen. Lees verder
 
Of ga direct aan de slag met welbevinden met de Gezonde School-aanpak.

lime_midden

Over de podcast

'Gezonde School, de podcast' is een serie van Gezonde School, een landelijk programma dat scholen stimuleert om te werken aan een gezonde leefstijl.

De serie is te beluisteren via Anchor. Geen aflevering missen? Abonneer je op deze podcast. Klik op het linkje van je favoriete podcastplatform en kies 'volgen' of 'abonneren': Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts, PlayerFM, Castbox of Stitcher.

 • Reacties:
 • Meer informatie:
  • gezondeschool.nl/podcast
 • Presentatie:
  • Maarten Dallinga
 • Redactie:
  • Patty Krijgsman
  • Boukje van Vlokhoven
 • Eindmixage:
  • Mathijs Duringhof

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.