Zo valt water goed in de smaak

Marieke Groenheiden-Hendrix
Stip VSO Utrecht

De opening van het watertappunt was een speciale dag op Stip VSO in Utrecht. De wethouder opende het officieel. Leerlingen konden smaakwaters maken en vijf workshops volgen waarin beweging de hoofdrol speelde.

lime_links

Over Marieke

 • Wat
  • Docent, Gezonde School-coördinator
 • Waar
  • Stip VSO
 • Missie
  • Leerlingen en collega’s bewuster maken van het belang van voeding en bewegen.

Wethouder Eelco Eerenberg van Volksgezondheid en Jeugd opende op 20 september 2021 het gloednieuwe watertappunt van de school. Daarna barstte het feest los.

 

Het was een echt een feestje!

“Dat feestje is spontaan ontstaan", vertelt Marieke. "Ik had contact met Petra Kühr, beweeg- en vitaliteitsmakelaar bij Sport Utrecht. Zij had mij geattendeerd op de subsidies die er waren voor een watertappunt, waardoor we hiermee aan de slag konden. Ze stelde voor om de wethouder te vragen om het tappunt officieel te openen. Toen hij dat wel wilde, besloten we dat het ook een feestelijke dag moest worden.”

roze_rechts

Toolkit Watertappunt

Scholen die het themacertificaat Voeding van Gezonde School willen behalen, moeten een hygiënische watervoorziening hebben waar leerlingen, studenten en medewerkers water kunnen tappen. Een watertappunt is dus een mooi opstapje om te werken aan het Gezonde School-thema Voeding.
Download de toolkit watertappunt

Hoe zag de feestdag eruit?

“We hadden een aantal speciale gasten bij de opening. Dat waren behalve de wethouder andere mensen van de gemeente, JOGG, Sport Utrecht en Beweegwijs. En omdat niet alle 300 jongeren erbij konden zijn vanwege corona een groep van vijf leerlingen. Daarnaast waren er voor alle leerlingen vijf workshops georganiseerd: ze konden rijden op BMX-fietsen met de Fietsmeesters, kickboksen, hiphop-dans, Baseball 5 en coöperatieve spellen doen met BeweegWijs.”

blauw_links

Gezonde School-activiteit

Beweegwijs zorgt ervoor dat leerlingen meer gaan bewegen door in te spelen op belangrijke vrije beweegmomenten. Een kleurconcept leert leerlingen beter samen bewegen in een uitdagende en gestructureerde omgeving. Een beweegteam stimuleert een intensiever gebruik van het schoolplein. De school krijgt begeleiding bij het ontwikkelen van een compleet jaarprogramma.

Werd er ook water gedronken?

“Zeker, de leerlingen van de kookgroep en de tuingroep hadden gezorgd voor stukjes fruit en groenten. Die kon iedereen in hun water doen, om zo hun eigen smaakwater te maken. Dat vonden de leerlingen zo leuk om te doen, dat we dit vaker gaan doen. De komkommer en munt kwam uit onze eigen moestuin! Van JOGG hadden alle leerlingen een mooie bidon gekregen waar ze hun smaakwater in konden maken.”

Tips van Marieke

 • Betrek de leerlingen bij de activiteiten door ze bijvoorbeeld fruit en groenten te laten klaarmaken voor smaakwater.
 • Vraag de leerlingen elke dag of ze mee willen lopen naar het watertappunt.
 • Moedig leerlingen  aan om na het sporten of buitenspelen water te drinken.

Waarom was deze dag belangrijk?

“We willen graag onder de aandacht brengen bij de leerlingen dat waterdrinken lekker, gezond en makkelijk is. Daarnaast willen we ze leren hoeveel suikers er zitten in bijvoorbeeld appelsap en Fristi. Ze weten dat cola veel suiker bevat, maar van appelsap denken ze vaak nog dat het gezond is. Mijn directeur had al contact met de gemeente en nu konden we ook aan de wethouder laten zien waar we mee bezig zijn.”

blauw_rechts

Over Stip VSO

 • Aantal leerlingen
  • 300
 • Aantal docenten
  • 150

Op Stip VSO zitten leerlingen die zeer moeilijk leren. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Stip speelt in op hun individuele mogelijkheden en beperkingen.

Stip VSO heeft nog geen Gezonde School-certificaat. Marieke hoopt hier in de toekomst mee aan de slag te kunnen.

Hoe blijven leerlingen water drinken?

“Zelf loop ik als het etenstijd is, met de leerlingen die dat willen naar het watertappunt, als een vast onderdeel van de dag. Ze mogen er onder begeleiding van de docent of een onderwijsassistent altijd naartoe. In de week dat het tappunt werd geopend was het ook kraanwaterdag. Ik heb mijn collega’s daar een mail over gestuurd, zodat ze er aandacht aan konden besteden in de klas. We hebben posters opgehangen waarop het aantal suikerklontjes te zien was dat in een glas appelsap zit. Ook hebben we de leerlingen nog een keer smaakwaters laten maken, omdat dat tijdens de opening zo goed bevallen was.”

 

Waarom is meer water drinken belangrijk?

“We kregen het signaal van de schoolarts dat er teveel leerlingen met overgewicht waren. De school wil daar iets aan doen. Daarom ben ik begin dit jaar gevraagd om Gezonde School-coördinator te worden. Meer water drinken en bewegen zijn de eerste onderwerpen waarop we ons focussen. Wij hebben nog geen deelcertificaat van Gezonde School, maar ik zou dit persoonlijk een mooi doel vinden om te bereiken.”

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.