Een dikke tien voor fietsen

Marieke Groenheiden-Hendrix
Stip VSO Utrecht

Stip VSO wil dat de leerlingen vaker op de fiets stappen om zelf naar school of hun sportclub te komen. Dit verhoogt hun zelfstandigheid en helpt tegen overgewicht.

lime_links

Over Marieke

  • Wat
    • Docent, Gezonde School-coördinator
  • Waar
    • Stip VSO
  • Missie
    • Leerlingen en collega’s bewuster maken van het belang van voeding en bewegen.

Veel leerlingen van Stip VSO reizen met de taxi naar school. Om er wat meer beweging in te krijgen, start de school dit najaar met een fietspilot. Tien leerlingen krijgen tien fietslessen van De Fietsmeesters.

 

Parcours

“Vorige week hebben De Fietsmeesters tijdens de feestelijke opening van ons watertappunt de aftrap gegeven voor onze samenwerking,” vertelt Gezonde School-coördinator Marieke Groenheiden-Hendrix.

"De Fietsmeesters hadden direct een goede klik met de leerlingen."

“Ze gaven een workshop aan de leerlingen en hadden daarvoor bmx-fietsen meegenomen en een parcours uitgezet. De Fietsmeester die de workshop gaf had direct een goede klik met de leerlingen. Hij bracht alles over op een positieve manier, waardoor ze aan zijn lippen hingen!”

roze_rechts

De Fietsmeesters

De Fietsmeesters is onderdeel van SportUtrecht, een stedelijke organisatie die sporten en bewegen in de buurt stimuleert. Met de lessen van de Fietsmeesters ervaren kinderen en jongeren wat fietsen kan brengen. Van nieuwe vaardigheden tot meer bewegingsvrijheid en van een grotere sociale wereld tot inzicht in fietsgedrag. Ze zijn er ook voor volwassenen die moeite hebben met bewegen of die niet zijn opgegroeid met de fiets.

Verkeerstuin

De pilot loopt in de laatste maanden van 2021, dan krijgen de eerste tien leerlingen fietslessen. Marieke: “Ze starten in de verkeerstuin, een verkeersveiligheidspark hier in Utrecht. Daar leren ze bijvoorbeeld bochtjes maken, remmen en hun hand uitsteken. Als het goed gaat, mogen ze de wijk in. Ze krijgen een certificaat als ze de lessen hebben afgerond.”

 

Vaker op de fiets

De gemeente Utrecht bracht Marieke in contact met De Fietsmeesters. “Als de pilot een succes is, kijkt de gemeente of ze structureel kunnen meebetalen zodat meer leerlingen de lessen kunnen volgen.

"De gemeente kijkt of ze structureel kunnen meebetalen."

Het taxivervoer is kostbaar, dus ook de gemeente heeft er baat bij als de leerlingen zelf naar school komen.” Niet alleen leerlingen die op fietsafstand van de school wonen, komen in aanmerking. Marieke: “Iedereen mag meedoen, want kinderen die wat verder van school wonen, die pakken dankzij de lessen misschien vaker de fiets naar de sportclub of naar de winkel.”

geel_links

Tips van Marieke

  • Wijs leerlingen op de voordelen. Leerlingen van Stip mogen in het derde jaar stagelopen. Als ze zelf op de fiets kunnen in plaats van met de taxi, vergroten ze hun keuzemogelijkheden.
  • Oefen als dat mogelijk is in een verkeerstuin.
  • Zet ook fietslessen in. Deze en een certificaat geven leerlingen zelfvertrouwen.
blauw_rechts

Over Stip VSO

  • Aantal leerlingen
    • 300
  • Aantal docenten
    • 150

Op Stip VSO zitten leerlingen die zeer moeilijk leren. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Stip speelt in op hun individuele mogelijkheden en beperkingen.

Stip VSO heeft nog geen Gezonde School-vignet. Marieke hoopt hier in de toekomst mee aan de slag te kunnen.

Meer beweging

Het is een mooie manier om de leerlingen te laten bewegen. En daar ligt bij Stip VSO het laatste half jaar meer focus op. Marieke: “Er is te veel overgewicht bij de leerlingen op onze school en daarom stimuleren we leerlingen om meer te bewegen en meer water te drinken.” Marieke werkt aan deze doelen met een werkgroep van vijf collega’s. “We hopen dat ons enthousiasme hierover aanstekelijk gaat werken.” De school heeft nog geen themacertificaten van Gezonde School, maar dit is wel iets waar Marieke graag mee aan de slag gaat in de toekomst.

 

Zelfvertrouwen

Het fietsen is niet alleen een goede manier om de kinderen meer te laten bewegen. Het heeft ook een positief effect op de eigenwaarde van de jongeren. Marieke: “Het zelfbeeld van onze leerlingen is lager. Omdat ze met de taxi naar school gebracht worden, voelen ze zich anders dan de jongeren die ze onderweg naar school zien fietsen. Vorig jaar had ik een jongen in mijn groep die graag zelf op de fiets wilde komen. De Fietsmeesters hebben hem toen aan een fiets geholpen en het moment dat hij inderdaad alleen naar school kwam was prachtig: hij was zo trots en blij. Hij wilde het graag kunnen, omdat hij daarmee ook zijn keuze in stageplekken vergrootte.” Ook voor ouders is het een prettig idee. Marieke: “Als ze de lessen met succes hebben doorlopen, dan weten de ouders dat ze het kunnen. Het geeft ze een zekerder gevoel.”

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.