Aansluiten bij sportakkoord, wat levert het op?

Jules van Meeteren
Aeres VMBO
Velp

Op het Aeres VMBo draait ‘School Legends’, een actieplan om bewegen. Niet alleen tijdens de gymles, maar ook in de pauzes, tijdens de les en na school. Aeres VMBO is partner van het Lokale Sportakkoord in Rheden. Hierdoor kan de school plannen verwezenlijken.

Drie jaar geleden was het Nationaal Sportakkoord een feit. Met dit akkoord willen de sport, de gemeente en de overheid samen met provincies, het bedrijfsleven én lokale, maatschappelijke organisaties sport de aandacht geven die het verdient. Gemeenten hebben vervolgens een opdracht gekregen om een Lokaal Sportakkoord op te stellen. Zo ook de gemeente Rheden, waar Jules van Meeteren enthousiast gymdocent is.

Motorische achteruitgang

Vanuit zijn master Sport- en beweeginnovatie aan de Hogeschool van Arnhem/Nijmegen heeft Jules veel onderzoek gedaan naar de motorische achteruitgang van leerlingen. Hij besloot een actieplan te ontwikkelen: School Legends. Samen met onder andere de JOGG-regisseur van Rheden, een buurtsportwerker en collega’s schreef hij dit actieplan gebaseerd op vier pijlers: gezondheid, bewegen tijdens de gymles, bewegen in school en bewegen na school. Op het Aeres VMBO, waar Jules werkt, draait momenteel een pilot met School Legends. Om dit kracht bij te zetten haakt de school aan als partner van het Lokale Sportakkoord in Rheden. Aeres VMBO vertegenwoordigt de groep 12- tot 18-jarigen.

Afbeelding
Boomklimmen

Zoveel mogelijk mensen met plezier te laten bewegen

Het Nationale Sportakkoord heeft als doel om zoveel mogelijk mensen met plezier te laten bewegen. Om te zorgen dat dit doel behaald wordt, is het belangrijk dat lokale partijen meedoen. Jules: “Ik geloof heel erg in de lokale aanpak. In Groningen werkt het anders dan in Velp. Het Lokale Sportakkoord faciliteert daarin. Het is bedoeld voor initiatieven uit de gemeente die sport of beweging stimuleren.” Per jaar is er budget beschikbaar en kunnen initiatiefnemers binnen de gemeente een aanvraag doen. Het project loopt nu tot 2023. Voor Jules is het wel belangrijk iets na te laten: “Als je met budget uit het Lokale Sportakkoord bijvoorbeeld vier beweeglokalen hebt ingericht of drie watertappunten hebt geplaatst, dan is het iets blijvends en heeft het ook écht iets opgeleverd.”

Samen sta je sterker

Een belangrijke invalshoek van het Lokale Sportakkoord is dat je samen meer bereikt dan alleen. Jules hoopt dat meer scholen zich aansluiten bij het Lokale Sportakoord in hun gemeente: “Door bijvoorbeeld collectief met een paar scholen uit de gemeente tegelijkertijd nieuw meubilair voor een dynamisch klaslokaal aan te vragen, krijg je alle vier een betere prijs.” Het is nog niet gangbaar dat scholen zich aansluiten bij het Lokale Sportakkoord. Dat vindt Jules jammer: “Zorg dat je in ieder geval weet wat er speelt in de gemeente en dat je gebruik maakt van de mogelijkheden van zo’n akkoord. Wij hebben er flink wat zaken mee kunnen financieren.”

Gezonde School-aanpak

Het Lokale Sportakkoord heeft op het Aeres VMBO geholpen om de plannen van Jules een goede start te geven: “We hebben een dynamisch lokaal ingericht en we hebben daar regelmatig over geschreven op onze website. Mensen lezen dat en worden enthousiast. Dat is precies de kettingreactie die we willen; dat het mensen aan het denken zet en dat we een inspiratiebron zijn.” Met een dynamisch lokaal, Pauzesport, watertappunten, een groen schoolplein en lessen over gezonde voeding is er veel aandacht voor een gezonde leefstijl.

Olievlek

Jules heeft nog meer plannen. “We willen volgend schooljaar twee beweeglokalen erbij, een aanbod voor naschoolse sport én onze Gezonde Week verder door ontwikkelen. De partners van het Sportakkoord vinden het belangrijk dat de olievlek zich verspreidt naar andere scholen binnen de gemeente. We bedenken nu een plan om dat te organiseren.” Ook zijn eigen School Legends wil Jules verder uitbouwen: “Op het Aeres gebruiken we School Legends nu als pilot. We willen zo veel mogelijk scholen laten zien hoe dit bijdraagt aan een gezonde leefstijl op scholen. Het Lokale Sportakkoord helpt om dit mogelijk te maken.”

lime_midden

Over Jules

 • Wie:
  • Jules van Meeteren
 • Wat:
  • Gymdocent
 • Waar:
  • Aeres VMBO, Velp
 • Droom:
  • Dat de pilot van School Legends een erkende beweeginterventie in het voortgezet onderwijs wordt. Het is het steuntje in de rug voor vo-scholen om een gezonde leefstijl van leerlingen te stimuleren.
geel_midden

Tips van Jules

 • Sluit je aan bij het Sportakkoord in jouw gemeente.
 • Kijk of je samenwerkingen met andere scholen binnen jouw gemeente kunt starten voor bijvoorbeeld collectieve inkoop.
 • Wijs vanuit de school een kartrekker aan die enthousiast is over de aanpak.
roze_midden

Werken aan bewegen en sport met Gezonde School

Jongeren tussen de 12 en 18 jaar bewegen te weinig. En dat terwijl een actieve en gezonde leefstijl juist zo belangrijk is om goed te presteren op school. Scholen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het stimuleren van een actieve leefstijl. Met het themacertificaat Bewegen en sport van Gezonde School laat je zien dat jouw school goed bezig is.

Lees meer over Bewegen en sport met de Gezonde School-aanpak.

lime_midden

Over Aeres VMBO

 • School:
 • Aantal leerlingen:
  • 520
 • Aantal docenten:
  • 60
 • Gezonde school sinds:
  • Januari 2020
 • Themacertificaten:
  • Bewegen en sport
  • Relaties en seksualiteit
 • Plannen:
  • Themacertificaat voor Voeding aanvragen

Meer lezen over Aeres VMBO?

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.