Gezonde School-aanpak bleek vliegwiel

Jesse Doorduijn
Picasso Lyceum
Zoetermeer

Het Picasso Lyceum in Zoetermeer is trots op het vignet Gezonde School, dat sinds deze zomer op de voorgevel van de school prijkt. En er wordt enthousiast gewerkt om het volgende themacertificaat binnen te halen. Niet alles kan tegelijkertijd, het is belangrijk om te focussen. Dat leert Jesse Doorduijn van de Gezonde School-adviseur die met hem meedenkt.

“Kortgeleden zijn we gestart met een maandelijkse sportinstuif. De kick-off was een skateboard clinic en onze leerlingen waren laaiend enthousiast. Binnenkort volgt archery tag - boogschieten met zachte doppen, vergelijkbaar met trefbal - en freerunnen. Onderwerpen waar we in de normale lessen lichamelijke opvoeding niet altijd aan toekomen maar waar we onze leerlingen graag mee willen laten kennismaken. Deze sportinstuif is er gekomen dankzij Gezonde School. En we zijn er erg blij mee.” Aan het woord is Jesse Doorduijn, docent lichamelijk opvoeding, decaan en - sinds het begin van dit schooljaar - Gezonde School-coördinator op het Picasso Lyceum in Zoetermeer.
 

Gezonde School-coördinator

“Op het moment dat de functie Gezonde School-coördinator er kwam, wist ik meteen dat dat iets voor mij was. Gezondheid vind ik heel belangrijk. En sporten, dat kun je nooit genoeg doen. Toen we als lyceum in aanraking kwamen met Gezonde School, beseften we al snel dat het een goede aanvulling kon zijn op waar wij nu al voor staan. Zo voldeden we direct aan alle eisen voor het themacertificaat Bewegen en sport. De enige aanpassing die nog nodig was, was het organiseren van een sportdag voor het vijfde en zesde jaar. Nou, dat was zo geregeld!”
 

Extra stimulans

Inmiddels hangt de plaquette van Gezonde School op de gevel van het Picasso College. De school is trots en ziet het themacertificaat als stimulans om te kijken wat er nog meer gedaan kan worden op het gebied van Bewegen en sport. “Vandaar de maandelijkse sportinstuiven,” legt Jesse uit. “Die sluiten prachtig aan bij de visie van onze vaksectie om zoveel mogelijk sporten in de breedte aan te bieden. Zo willen we leerlingen die buiten school nog niet sporten, over de drempel helpen om het wél te gaan doen.”

Afbeelding
Hockey in zaal

Bewustwording

Gezonde School zorgt daarnaast ook voor meer bewustwording. “We doen al van alles voor de gezondheid van onze leerlingen, maar door Gezonde School komt er meer samenhang, meer structuur. En door beschikbare subsidies kan er ook nog eens meer. Zo hebben we met de Gezonde School-impuls 2021 een basketbalbord gekocht, zodat er in de pauzes gesport kan worden. En met de subsidie Watertappunten 2021-2022 komen er twee watertappunten.”
 

Plannen genoeg

Zoals gezegd prikkelt het eerste themacertificaat de ambitie op het Picasso Lyceum. “Ja, nu willen we er natuurlijk meer,” lacht Jesse. “Zo is Voeding ook een thema dat ons interesseert. Maar eerst spitsen we ons toe op Relaties en seksualiteit. Ook dit thema past al goed bij onze school en bij ons aanbod. We hebben bijvoorbeeld in het verleden een tijd gewerkt met Lang Leve de Liefde, een zinvolle lesmethode voor het voorgezet onderwijs. Deze methode komt nu via Gezonde School weer in beeld. Dit geeft ons net het extra zetje om er weer mee aan de slag te gaan." 
 

Leuke ideeën

“Door het werken met Gezonde School komt er meer in beweging,” vertelt Jesse. “Sinds ik Gezonde School-coördinator ben, stappen er regelmatig collega’s op me af met leuke ideeën. Zo heeft onze coördinator Bovenbouw bijvoorbeeld al eens om de tafel gezeten met iemand van de gemeente, die lessen kan komen geven over verkeersveiligheid. Dat zou weer mooi aansluiten bij het Gezonde School-thema Roken, alcohol- en drugspreventie. Plannen genoeg dus!”
 

Activiteitenplan

Maar voorlopig is dat nog toekomstmuziek. “Niet alles kan tegelijkertijd, het is belangrijk om te focussen. Dat leer ik van de Gezonde school-adviseur van de GGD uit de regio. Daar heb ik nu twee gesprekken mee gehad en ze denkt op een prettige manier met ons mee.

“De adviseur denkt op een prettige manier met ons mee.”

Ze weet precies wat haalbaar is binnen een jaar en wanneer het handiger is plannen nog even door te schuiven. Ik heb ook veel gehad aan het activiteitenplan dat we samen doorliepen: dat biedt een duidelijke structuur en planning. Eveneens nuttig was de menukaart die ze stuurde, het overzicht van de verschillende activiteiten die er per thema worden aangeboden.”
 

Doorlopende lijn

Jesse verheugt zich al op het volgende themacertificaat. “We hopen aan het eind van dit schooljaar een heel eind te zijn met het thema Relaties en seksualiteit. Ik houd me nu bezig met de Gezonde School-pijler Beleid van dit thema. Daarmee wordt alles wat we doen ook echt duurzaam. Een doorlopende lijn van structurele, positieve verandering voor onze leerlingen.”

lime_midden

Over Jesse

 • Wat
  • Docent Lichamelijk Opvoeding, decaan en Gezonde School-coördinator
 • Waar
  • Picasso Lyceum in Zoetermeer
 • Missie
  • Leerlingen enthousiast maken voor een leven lang plezier in de sport.
geel_midden

Tips van Jesse

 • Ga direct in gesprek met de Gezonde School-adviseur.
 • Zorg voor een direct aanspreekpunt bij de schoolleiding.
 • Onderzoek welke subsidies er zijn.
 • Sta open voor ideeën vanuit het schoolteam.
 • Focus je op één gezondheidsthema en maak een meerjarenplanning.
blauw_midden

Werken met Gezonde School

Met de Gezonde School-aanpak zorg je ervoor dat een gezonde leefstijl in het DNA van jouw school komt. In het kort:

 • De aanpak gaat uit van wat jouw school al doet en bouwt hierop voort.
 • Je doet niet alles tegelijk. Stap voor stap werk je aan een gezonde leefstijl op school.
 • Je neemt studenten, ouders en collega's mee, zodat veranderingen soepel verlopen.
 • Je doet het niet alleen, want de Gezonde School-adviseur helpt je.
lime_midden

Over het Picasso Lyceum

 • Aantal leerlingen
  • 904
 • Aantal docenten
  • 85
 • Themacertificaat
  • Bewegen en sport 
 • Bezig met themacertificaat
  • Relaties en seksualiteit

Lees verder over het Picasso Lyceum

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.