Gezonde School, de podcast in de lucht!

Gezonde School, de podcast

Van schermgebruik tot seksualiteit en van middelengebruik tot voeding: scholen spelen een sleutelrol bij het werken aan een gezonde leefstijl van leerlingen en studenten. Maar wat kun je als onderwijsprofessional het beste doen? Wat werkt en waarom? Daarover gaan de tien afleveringen van: Gezonde School, de podcast. Eerste aflevering: 11 januari 2022.

Eerste aflevering

Wat kunnen professionals in en rond het onderwijs doen voor het welbevinden van leerlingen en studenten? In deze aflevering Gonneke Stevens, universitair hoofddocent bij Interdisciplinaire sociale wetenschap aan de Universiteit Utrecht. Ook een bezoek aan Nova College Beverwijk, een mbo waar jongeren worden begeleid die tijdelijk geen opleiding volgen en extra aandacht nodig hebben.

roze_midden

Overzicht afleveringen

Achtergrondinformatie en concrete tips

In Gezonde School, de podcast verdiept presentator Maarten Dallinga zich in bijzondere initiatieven op scholen. Zo bezoekt hij in Vaassen een training waar kinderen uit groep 7 en 8 leren hun grenzen aan te geven. Ook is hij bij de aftrap van de Smoke Free Challenge op een vmbo in Zaandam. Deskundigen van onder meer Stichting School & Veiligheid, Trimbos-instituut, Bureau Jeugd & Media en Universiteit Utrecht geven achtergrondinformatie en concrete tips voor onderwijsprofessionals. Iedere aflevering behandelt een ander aspect van een gezonde leefstijl.

Familie Huisman

Gezonde school, de podcast besteedt ook veel aandacht aan de vraag hoe scholen op het gebied van gezondheid kunnen samenwerken met bijvoorbeeld ouders en GGD’en. Pedagoog Mariëtte Lusse, lector ‘Samenwerken met ouders’ aan de Hogeschool Rotterdam, laat hier in verschillende afleveringen haar licht op schijnen. Ook maakt de luisteraar kennis met de familie Huisman in Barendrecht. Met vader, moeder en de drie kinderen heeft Maarten openhartige gesprekken over de onderwerpen uit de podcast. De jongste zit op de basisschool, de middelste op het voortgezet onderwijs en de oudste gaat naar het mbo. 

lichtblauw_midden

Trailer

De serie is te beluisteren via Anchor. Geen aflevering missen? Abonneer je op deze podcast. Klik op het linkje van je favoriete podcastplatform en kies 'volgen' of 'abonneren': Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts, PlayerFM, Castbox en Stitcher.

geel_midden

Over de maker

Maarten Dallinga maakte meer dan tien podcastseries. Twee daarvan, Anoniem Intiem en Verstrikt, werden bekroond met de De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek. In 2021 publiceerde Maarten Zwarte Muisjes, een goed ontvangen serie over psychische problemen rondom zwangerschap. 

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.