Geen snacks meer op school
De leerlingen werden onrustig van continu maar snelle suikers en energie. Dat is niet zo gunstig als je een theorieles hebt. “Toen hebben we gezegd: dit moet anders. Als we fastfood of frisdrank zien, nemen we het in”, vertelt gymdocent Linda Westera. “Dat we het beleid strak én met iedereen uitvoeren, maakt het gemakkelijker te accepteren voor de leerlingen.”
“Een gezonde leefstijl staat bij op onze school voorop,” vertelt Linda Westera, gymdocent bij Kiem Montessori (Kiemm) in Amsterdam. Samen met het Metis Montessori Lyceum vormt Kiemm een brede school voor mavo, havo en vwo. “We vinden gezonde voeding heel belangrijk. Daarom hebben we gekozen voor de Gezonde School-aanpak.”
Waarom wilden jullie je richten op gezonde voeding?
“Wij merkten dat niet alle leerlingen dezelfde opvoeding hebben meegekregen als het gaat om wat je eet op school. Die grens werd ook steeds makkelijker overschreden. Er kwamen meer en meer zakken chips en koekjes op tafel. We zagen ook dat alle lunchpakketjes heel makkelijk overboord gegooid werden in ruil voor een snack. De leerlingen werden onrustig van continu maar snelle suikers en energie. Dat is niet zo gunstig als je een theorieles hebt. Toen hebben we gezegd: dit moet anders.”
Wat hebben jullie toen gedaan?
“Met het hele team hebben we de knoop doorgehakt dat fast food en frisdrank op onze school niet meer mag. Daar proberen we met alle docenten ook op te handhaven. Als we het zien, nemen we het in. Dat werkt, als je dat met z’n allen gaat doen. Wat ook helpt, is dat de onderbouw niet van het schoolplein af mag.”

Hoe reageren de leerlingen?
“Ze vinden het niet leuk, maar ze begrijpen het wel omdat we open zijn over waarom iets niet goed is. We proberen iedereen erbij te betrekken en het gesprek met elkaar aan te gaan. We maken de leerlingen ervan bewust dat er alternatieven zijn; dat er keuze is in wat je koopt en meeneemt. Gezonde voeding komt aan bod in onze lessen wereldburgerschap in de onderbouw, bij biologie en bij de sportlessen. Dat we het beleid strak én met iedereen uitvoeren maakt het wel makkelijker te accepteren voor ze.”
Welke alternatieven bieden jullie zelf aan?
“We willen graag inspelen op de behoeftes van de leerlingen, maar dan op een gezonde manier. We hebben hier om de hoek een Turkse bakker met Turkse pizza’s die erg in trek zijn bij de leerlingen. Onze kantinemevrouw heeft nu een gezondere variant bedacht met volkoren deeg, veel rauwkost en saus op basis van yoghurt. Echt top!”
Over Linda
- Wie
- Linda Westera
- Wat
- Gymdocent
- Waar
- Kiem Montessori
- Trots op
- Gezonde voeding is weer normaal geworden.
- Droom
- Ouders en leerlingen inspireren om bewust met een gezonde leefstijl bezig te zijn.
Tip van Linda
- Zorg voor voldoende draagvlak. Het team moet het met z’n allen doen, anders werkt het niet. Voer daarom een goed gesprek met elkaar waarin iedereen wordt gehoord.
Over Kiem Montessori
- Aantal Leerlingen
- 200
- Aantal medewerkers
- 30
- Gezonde School sinds
- 2018
- Themacertificaten
- Bewegen en Sport
- Voeding
- Plannen
- Relaties en seksualiteit behalen
Voeding en de Gezonde School-aanpak
Een zak patat tijdens de pauze of koek en snoep tussendoor: het zijn vaak impulsieve keuzes die leiden tot ongezond eetgedrag. En dat kan leiden tot problemen. Denk aan psychische klachten door gepest bij overgewicht, met verzuim en slechtere schoolresultaten als gevolg. Of fysieke gezondheidsproblemen, zoals diabetes. Het loont dus als leerlingen leren gezonde voedingskeuzes maken om gezond te worden en te blijven. Hoe je dat voor elkaar krijgt?
Stappenplan
Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.
Advies op maat
Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.
Blijf op de hoogte
Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.