Leerlingen lopen stage in eigen Gezonde Schoolkantine

Willem Vogels
VierTaal College
Amsterdam

Vroeger liepen de leerlingen van het VierTaal College regelmatig vast in hun externe horecastage. Sinds ze in hun startjaar een interne stage doen bij hun eigen Gezonde Schoolkantine VierMaal, is er vrijwel geen uitval meer. En leuk dat ze de stage vinden! 

lime_links

Over Willem

  • Wie
    • Willem Vogels
  • Wat
    • Onderwijsondersteuner en coördinator van de Gezonde Schoolkantine
  • Waar
    • VierTaal College Amsterdam
  • Missie
    • Jong en oud stimuleren om gezond te eten

“Op hun eerste dag zijn onze kersverse stagiairs vaak nog verlegen. Ze vinden het best spannend wat ze allemaal moeten doen. Maar dat is meestal snel verleden tijd. Het is prachtig om hun zelfvertrouwen in korte tijd te zien groeien. En ze leren ook nog eens wat gezonde voeding is. Twee vliegen in een klap.” Aan het woord is Willem Vogels, coördinator van de Gezonde Schoolkantine VierMaal van het VierTaal College in Amsterdam. VierTaal is een school voor voorgezet speciaal onderwijs, waar leerlingen met een gehoorbeperking en/of taalontwikkelingsstoornis (TOS) terechtkunnen. Voormalige chef-kok Willem kwam er vijf jaar geleden in dienst om de Gezonde Schoolkantine op te zetten, als onderdeel van Gezonde School.

blauw_rechts

Over VierTaal

  • School
    • VierTaal
  • Aantal leerlingen
    • 275
  • Aantal docenten
    • 50
  • Gezonde school sinds
    • 2017
  • Themacertificaten
    • Voeding
  • Plannen 
    • Een mobiele kruidentuin in de kantine, om te gebruiken bij het koken én in de biologieklas.

Niet genoeg begeleiding

“We besloten meteen een interne stage aan de Gezond Schoolkantine te koppelen. Dat idee werd geboren omdat onze leerlingen Horeca het niet altijd even makkelijk hadden bij hun stages in het derde jaar. Die deden ze vaak in fastfoodketens. Onze leerlingen hebben over het algemeen meer tijd nodig om zich vaardigheden eigen te maken dan andere jongeren. Ze hebben ook net wat meer begeleiding nodig. Omdat daar geen ruimte voor was, liepen de leerlingen regelmatig vast. Zonde, want ze hebben het wel in zich.”

Veilige setting

Nu biedt VierTaal een interne stage aan voor alle leerlingen uit de eerste twee jaar van het praktijkonderwijs, als ze een jaar of twaalf jaar zijn. Zo kunnen ze in een veilige setting praktijkervaring in een keuken opdoen en tegelijk hun sociale vaardigheden bijspijkeren. Elke dag draaien er vier leerlingen mee, van half negen tot half twee. Dat doen ze om de twee weken, zes keer in totaal. “Twee van de vier leerlingen beginnen de dag door met de menulijst rond te gaan in de klassen: een hele uitdaging. Soms geeft dat wat strubbelingen en als het echt te spannend is, dan ga ik even mee. Haast altijd blijkt dat de leerlingen het vervolgens snel zelf kunnen.” Verder vullen Willem en de leerlingen de ochtend met het doornemen van de recepten, sla snijden, soep maken, enzovoort. “Er is een hoop te doen, want we maken in VierMaal alles zelf. Als de kantine tegen lunchtijd volstroomt, gaan de leerling ook de kassa draaien. En natuurlijk moet er na afloop worden schoonmaakt.”

geel_links

Tips van Willem

  • Zorg voor voldoende draagvlak op de hele school. Je haalt leerlingen een aantal dagen uit de les en dat moet worden opgevangen.
  • Laat de leerlingen met alles meedoen, ook met afwassen en dweilen. Dat hoort immers ook bij werken in de horeca.
  • Grijp niet te snel in als leerlingen twijfelen en laat ze fouten maken. Daar leren ze van. 
  • Kom bij ons kijken, wij laten graag zien hoe het gaat.

Twijfelen en fouten maken mág

Willem en zijn collega’s Monique en Antony doen er alles aan om de leerlingen goed te begeleiden. Ze passen het tempo aan en leggen dingen net zo vaak uit als nodig is. “De leerlingen moeten voelen dat het hier een veilige plek is om te oefenen. Ze mogen twijfelen of fouten maken, we jagen ze niet op. Als de rij voor de kassa te lang wordt, gaat er gewoon nog een kassa open.” De stagiairs worden ook beoordeeld. “We zorgen er wel voor dat het positief is. Het draait immers altijd om het opvijzelen van het zelfvertrouwen.”

roze_rechts

Wat houdt de Gezonde Schoolkantine in?

De Gezonde Schoolkantine is een erkende Gezonde School-activiteit en is erop gericht leerlingen gezond te laten eten in hun pauzes. Lees hoe je stap voor stap de kantine op jouw school gezonder maakt.

Lees meer over gezonde voeding op school.

Leren wat gezond eten inhoudt

En zelfvertrouwen, dat krijgen de leerlingen zeker van de stage, stelt Willem. “Ze maken bijvoorbeeld makkelijker oogcontact. Het is echt leuk om te zien hoe ze zich steeds vrijer gaan bewegen. Daar doen we het voor, tenslotte. En dan leren ze ook nog eens wat gezond eten inhoudt. Gezonde voeding is mijn passie en ik vind het geweldig om kinderen daarin mee te nemen. Ik wil het ze laten proeven, ruiken, beleven. Op die manier wennen ze aan gezond eten, ontdekken dat het hartstikke lekker is en dat nemen ze hun hele schoolperiode - en zelfs hun hele leven - mee.” 

Geen uitval meer

De stage biedt dus een hele hoop voordelen. En wat het oorspronkelijke doel van de interne stage betreft: het succes is overweldigend. “Wanneer de leerlingen twee jaar later met hun externe stage beginnen, blijken ze veel beter voorbereid. Er is vrijwel geen uitval meer. Daar ben ik heel trots op!”

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.